USB Poort werkt niet: Zo fix je het

Het is een van de meest vervelende problemen die je maar kunt ondervinden bij het gebruik van je pc of laptop: een USB poort die maar niet lijkt te werken. Of je nu van plan bent om een externe muis aan te sluiten of dat je echt even wat bestanden over moet zetten, het is gewoon super irritant als je USB poort niet naar behoren functioneert. Gelukkig hoef je niet huilend de dag door te komen, in veruit de meeste gevallen is het namelijk mogelijk om het probleem zelf op te lossen. Wil je erachter komen hoe je dit precies doet? Neem dit artikel dan zeker even door, we laten het je namelijk allemaal zien!

Oorzaken van een kapotte USB poort

Heb jij op dit moment te maken met een USB die niet naar behoren werkt dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Het zorgt er immers voor dat je niet in staat bent om je laptop of pc op de juiste manier te gebruiken. Het lastige bij een niet werkende USB poort is het feit dat er verschillende oorzaken bestaan die kunnen zorgen voor problemen. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste oorzaken van dit probleem voor jou op een rijtje te zetten: 

  • Oorzaak 1 – problemen met hardware wijzigingen

Veruit de meeste problemen bij een niet werkende USB poort ontstaan door verkeerde hardware wijzigingen. Het is dan ook van belang om deze instellingen altijd even na te lopen als je op dit moment last hebt van problemen met je USB poort. Dit doe je door binnen Apparaat Beheer te klikken op de hardware wijzigingen. Door hierop te klikken wordt er automatisch een scan uitgevoerd. Heb je deze stap genomen dan is het mogelijk dat hij het USB apparaat herkent dat op de USB poort is aangesloten. Als dit inderdaad zo is dan kan je het apparaat op de juiste wijze gebruiken.

Bij sommige computers moet je via een omweg kijken of er iets gedaan moet worden aan de hardware wijzigingen. Hoe doe je dit bij deze modellen vraag je je af? Klik op Start en vervolgens op Uitvoeren. Als je Windows Vista gebruikt, klik je als eerste op Start en gebruik je het zoek vak om naar Start te gaan. Typ devmgmt.msc en klik vervolgens op OK. Apparaat beheer wordt vervolgens geopend op je pc of laptop. Klik in Apparaat beheer op je computer zodat deze gemarkeerd is. Klik daarna op Actie en vervolgens op Scannen op hardware wijzigingen. Controleer het USB-apparaat om te zien of het werkt. Hopelijk heeft dit ervoor gezorgd dat je je USB poort wel weer kunt gebruiken.

  • Oorzaak 2 – storing in de USB controller

Sommige mensen gebruiken hun USB poort om een controller aan te sluiten. Dit is met name aan de orde voor de mensen die een XBOX controller gebruiken om via hun computer te gamen. Soms is het mogelijk dat er sprake is van een storing in de USB controller. In dit geval moet je de controller zelf uit en aanzetten om deze vervolgens opnieuw in te schakelen. Hiervoor ga je ook weer naar Apparaat beheer. Hier kan je alle USB-controllers uit schakelen en weer in schakelen. De diverse USB-controllers vertegenwoordigen de USB-poorten in Apparaat beheer. Als je niet bekend bent met geavanceerde probleemoplossing is het handig om dit even over te laten aan een professional. Heb je niemand in je kennissenkring die bekend is met computers dan kan je altijd naar de reparateur toe.

Wil je het nu wel zelf doen dan moet je wel weten welke stappen je hiervoor moet volgen. Klik op Start en vervolgens op Uitvoeren. Als je Windows Vista gebruikt moet je weer op Start klikken en vervolgens via het zoek vak naar Start gaan. Typ devmgmt.msc en klik vervolgens op OK. Apparaat beheer wordt geopend. Klikt op Universal Serial Bus-controllers en vouw dit tabblad uit. Mogelijk moet je even in de lijst omlaag scrollen om dit allemaal te kunnen vinden. Klik met de rechtermuisknop op de eerste USB-controller onder Universal Serial Bus-controllers en klik op Verwijderen om deze te verwijderen. Herhaal dit voor alle USB-controller die op de lijst van Universal Serial Bus-controller staan. Start hierna  de computer opnieuw op. Nadat de computer is opgestart zal Windows automatisch gaan scannen op de laatste hardware wijzigingen. Controleer even of alles werkt nadat je dit hebt gedaan.

  • Oorzaak 3 – problemen met de Selective Suspend-functie

Als laatste is het mogelijk om de Selective Suspend-functie uit te schakelen. Houd er echter rekening mee dat dit gevolgen heeft voor alle USB-hostcontroller-stuurprogramma’. Dit houdt in dat je enkele problemen kunt ondervinden met de USB-poorten en aangesloten USB-apparaten in het systeem. De computer kan dan geen aangesloten USB-apparaten opschorten en de USB-apparaten kunnen stroom blijven gebruiken terwijl ze op de computer zijn aangesloten. Je kunt de functie USB Selective Suspend uitschakelen als een work-around door het register te bewerken. De functie Selective Suspend schakelt het USB-apparaat uit om de batterij efficiënt te sparen door de computer in staat te stellen het USB-apparaat uit te schakelen.

USB poort laten vervangen door een professional

Het is in veel gevallen mogelijk om een USB poort weer werkende te krijgen door bovenstaande tips en tricks op te volgen. Nu bestaan er altijd uitzonderingen, dit is dan ook niet anders als het aankomt op je USB aansluiting. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk dat de USB poort kapot is gegaan door externe schade. Dit houdt in dat de aansluitingen bijvoorbeeld verbogen kunnen zijn. Als dit aan de orde is dan zal je de hele USB poort moeten laten vervangen. Het is niet verstandig om dit zelf te doen nu hier aanzienlijk wat werk bij komt kijken. Ga je zonder enige vorm van kennis of expertise aan de haal dan is het mogelijk dat het probleem alleen maar groter zal worden.

Kies je ervoor om jouw USB poort te laten vervangen door een professionele reparateur dan is het van groot belang om te kiezen voor een erkend bedrijf. Dit heeft te maken met het feit dat de laptop of pc open moet worden gemaakt om de USB poort te vervangen. Als er vervolgens iets fout gaat bij het vervangen van de USB poort wil je wel zeker weten dat je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf. Het makkelijkste is om op internet even wat onderzoek te doen naar het bedrijf wat je kiest. Lees je bijvoorbeeld even in en kijk naar de ervaringen van voorgaande klanten.

Lees alles over de meest voorkomende PC-problemen

Het is natuurlijk erg vervelend als je te maken hebt met een USB poort die niet naar behoren werkt. Het zorgt niet alleen voor een hoop frustratie maar het kan het werken ook nog eens in de weg zitten. Gelukkig kan je met alle handige informatie uit dit artikel zelf aan de slag om hem weer helemaal up and running te krijgen. Voor je het weet ben je in staat om je USB poort weer als vanouds te gebruiken. Wil je nu nog veel meer te weten komen over het verhelpen van computer problemen? Neem dan ook even een kijkje bij de rest van de blog. Hier vind je namelijk nog veel meer artikelen die je altijd weer op weg kunnen helpen!

Vorige

Stickers whatsapp: Hoe maak en download je stickers in WhatsApp?

Volgende

Beste Sonos alternatieven in 2024

Laatste van Blog