Geluid laptop doet het niet: controleer dit

Een laptop is natuurlijk ideaal om op te werken. In tegenstelling tot een normale computer ben je met een laptop in staat om overal en op ieder moment te kunnen werken. Wat alleen wel een klein nadeel is, is het feit dat een laptop last kan krijgen van technische problemen. Een van de problemen die bij veel mensen nog wel eens voor kan komen is gebrekkig geluid. Doet het geluid van jouw laptop op dit moment ook een beetje vervelend of doet hij zelfs helemaal niets? Lees dan snel verder, in dit artikel vind je namelijk dé tips en tricks die jou in staat stellen om je laptop weer helemaal te maken!

  • Stap 1 – kijk je volume-instellingen na

Het lijkt een open deur, toch zien we dat veel mensen dit nog altijd vergeten. Het controleren van de instellingen van je volume is dan ook gelijk de eerste stap die je kunt nemen om het probleem op te lossen. Mocht dit niet werken dan weet je in ieder geval dat het hier niet aan ligt. Het is erg eenvoudig om dit zelf na te kijken. Klik met de rechtermuisknop op het geluidspictogram in de rechter hoek van je scherm. Klik vervolgens op Geluidsinstellingen openen zodra het menu wordt geopend. Ga dan naar het venster Geluidsbedieningspaneel en klik binnen het Geluidsbedieningspaneel op Afspelen. Klik met de rechtermuisknop op het standaardgeluidsapparaat. Je kunt dit herkennen aan een groen vinkje.  Selecteer test om een geluidstest uit te voeren. Als je geluid werkt, zie je aan de rechterkant een groene balk bewegen en hoor je een geluidje. Werkt dit niet dan moe je Niveaus verschuiven tot het wel werkt.

  • Stap 2 – update je geluidsdrivers

Wat ook mogelijk is, is dat je geluid niet werkt doordat je geluidsdrivers niet optimaal werken. Hoe doe je dit vraag je je af? Ga naar het menu Start en klik op Instellingen. Klik in het instellingenvenster op Windows Update & Beveiliging. Heb je dit gedaan dan zouden je audio- of luidsprekerdrivers moeten worden bijgewerkt of geïnstalleerd. Als dit niet werkt, moet je wellicht rechtstreeks in Apparaat beheer naar verouderde of ontbrekende drivers zoeken. Dit doe je door “Apparaat beheer” in de taakbalk te typen. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op de lijsten voor je driver of audioapparaat, zoals koptelefoon of luidsprekers. Selecteer de optie om automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s te zoeken. Als deze stuurprogramma’s moeten worden bijgewerkt dan wordt dit automatisch gedaan door Windows 10. Grote kans dat dit je problemen op het gebied van geluid kan verhelpen.

  • Stap 3 – schakel geluidsverbetering uit

Op veel laptops is een speciale instelling aangebracht voor de geluidsverbetering. Dit is natuurlijk een goede optie als je het geluid wilt verbeteren, maar helaas kan het ook nog wel eens voor problemen zorgen. Dit wordt met name veroorzaakt door het feit dat je computersysteem in de war kan raken. Je kunt deze instellingen zelf uitzetten als je weet waar je moet zoeken. Ga naar het tabblad Afspelen in het paneel Geluidsregeling Klik met de rechtermuisknop op je audio apparaat en ga naar het venster Eigenschappen. Ga naar vervolgens naar het tabblad Verbetering en klikt de optie voor jouw eigen audioverbeteringen uit. In sommige gevallen is het noodzakelijk om het systeem even uit en aan te zetten om de wijzigingen door te kunnen voeren. Mocht het probleem aan deze instellingen liggen dan is het via deze weg mogelijk om dit probleem vrij eenvoudig op te lossen.

  • Stap 4 – check de BIOS instellingen op je laptop

In zeldzame gevallen kan hardware-storing, een software-update of een herinstallatie van Windows ervoor zorgen dat je geluid ineens niet meer naar behoren werkt. In dit geval kan het van belang zijn om je BIOS aan te passen. Dit doe je door eerst je computer opnieuw op te starten. Ga vervolgens naar het BIOS/UEFI setup menu, dit doe je door op Delete, F2 of andere toetsen te drukken bij het aanzetten van je laptop. Controleer eerst of je geluidskaart is ingeschakeld in de BIOS, het kan namelijk zijn dat hij op een bepaald moment is uitgeschakeld. Mocht dit niet werken dan moet je even kijken welke BIOS- of UEFI-versie je gebruikt.

Vergelijk deze vervolgens de laatste versie op de site van de fabrikant van je laptop. Als de fabrikant onlangs een nieuwe versie heeft uitgebracht, is het misschien de moeite waard om deze bij te werken. Je kunt via internet altijd eenvoudig terugvinden wat de laatste versie is die je kunt gebruiken voor op jouw laptop. Van belang om te weten is wel dat deze stap voor grote problemen kan zorgen als je het op de foute manier doet. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als je de verkeerde versie installeert. Wij raden je dan ook aan om deze stap alleen te volgen als je ervaring hebt met computers. Heb je dit niet dan is het handig om dit over te laten aan iemand die weet wat hij doet.

  • Stap 5 – Controleer de IDT High Definition Audio CODEC

De IDT High Definition Audio CODEC in het audiosysteem kan voor heel wat vervelende problemen. Dit kan echter worden verholpen met een handmatige stuurprogramma-update waarmee je kunt kiezen welk geluidsstuurprogramma u wilt gebruiken. Het is wel van belang om te weten dat deze functie helaas niet op alle audiosystemen beschikbaar is. Zoek als eerste IDT High Definition Audio CODEC op door met de rechtermuisknop te klikken op Start en vervolgens op Apparaat beheer. Heb je dit gedaan ga dan naar Geluid, video en gamecontrollers. Als je dit ziet staan, klik dan met de rechter muisknop op en kies op Stuurprogramma bijwerken. Selecteer de lijst met stuurprogramma’s op mijn computersysteem en Zoek op je computer naar stuurprogramma’s. Als een selectie van vooraf geladen drivers verschijnt, selecteer dan High Definition Audio Device en wacht tot de installatie is voltooid.

Het zou handig zijn als de bovenstaande stappen je helpen om je geluid van je laptop weer werkende te maken. Toch is het mogelijk dat dit nog steeds niet alles verholpen heeft. In dit geval is het handig om naar een specialist te gaan. Bij een computer reparateur ben je in staat om jouw laptop te laten maken voor een zeer schappelijk bedrag. Vaak is het mogelijk om de onderdelen die voor problemen zorgen te vervangen. Hoeveel je precies kwijt bent is lastig te zeggen, dit hangt namelijk volledig af van wat je precies moet laten doen. Gelukkig is het altijd goedkoper dan een nieuwe laptop aanschaffen, vaak is je oude dan ook wel te redden.

Alle soorten computer problemen verhelpen

We hopen dat we je dankzij deze handige informatie goed op weg hebben kunnen helpen. Zoals je wel hebt gezien is het echt niet nodig om je laptop gelijk bij het oud vuil te zetten als het geluid het even niet meer doet. Het is namelijk goed mogelijk dat er iets anders aan te hand is wat relatief makkelijk verholpen kan worden. Heb je op dit moment last van andere problemen aan jouw laptop? Dan is het handig om zeker even op deze blog te blijven hangen. Wellicht heb je al gezien dat wij talloze andere informatieve en leuke artikelen hebben geschreven die je zeker even goed door zou moeten lezen!

Vorige

Beste Sonos alternatieven in 2024

Volgende

Laptop start niet op, wat te doen?

Laatste van Blog