Laptop start niet op, wat te doen?

Door de Coronacrisis zijn er aanzienlijk veel mensen die van huis uit werken. Veel mensen hebben een laptop tot hun beschikking. Dit is ideaal om op te werken, mits het allemaal werkt natuurlijk. Nu is een laptop net als andere apparaten vatbaar voor technische problemen. Een van de meest vervelende soorten problemen waar je last van kunt hebben is een laptop die niet meer opstart. Heb je hier ook last van dan hoef je je geen zorgen meer te maken. Wij laten je in dit artikel namelijk alles zien over de beste tips en tricks om jouw laptop weer op te starten. Binnen no time werkt je laptop weer volledig naar behoren, precies zoals je gewend bent!

De meest voorkomende oorzaken van opstartproblemen

De vraag die de meeste mensen zichzelf stellen is de volgende: hoe komt het dat mijn laptop niet meer op kan starten? Het vervelende aan deze vraag is dat het vrij lastig is om deze te beantwoorden. Het is namelijk zo dat iedere situatie anders is. De kans is dan ook groot dat jouw problemen anders zijn dan die van een ander. Gelukkig hebben we het wat makkelijker voor je gemaakt door de oorzaken op een rijtje te zetten die over het algemeen kunnen zorgen voor problemen met het opstarten.

  • Een volledig lege accu – dit lijkt misschien een open deur, maar het wordt wel eens vergeten. Het is goed mogelijk dat de accu van jouw laptop volledig leeg is. Een volledig lege accu moet altijd op worden geladen voordat deze in staat is om jouw laptop op te starten. Als je de stekker in de laptop stopt en je ziet een lampje branden dan is hij aan het opladen. Heb je het idee dat jouw accu volledig leeg is dan is het van belang om hem minimaal één uur aan de oplader te leggen. Is de accu namelijk te leeg dan bevat hij onvoldoende stroom om de computer op te kunnen starten, ook al heb je hem aan het snoer zitten. Het beste is om je laptop de hele nacht aan het stroom te leggen. Krijg je hem nog niet opgestart dan weet je in ieder geval zeker dat het niet komt door een lege accu.
  • Een accustoring – het is ook mogelijk dat er sprake is van een ander soort probleem met je accu, te weten een accustoring. Indien je te maken hebt met een accustoring is het van belang om de accu als eerste uit de laptop te halen. De meeste laptops zijn voorzien van een accu die los kan worden gekoppeld. Is dit bij jou niet het geval dan zal je even de schroefjes aan de achterkant van de laptop los moeten draaien. Haal vervolgens de accu los van de aansluitingen en druk op het knopje aan de zijkant van de accuaansluiting. Dit is een resetknop die ervoor zorgt dat de accu weer optimaal kan worden herkend door de laptop. Grote kans dat je laptop het weer doet als het probleem inderdaad ligt aan een accustoring.
  • Een foute stroomvoorziening – soms is het zo dat het probleem niet afkomstig is van de accu, maar van de stroomvoorziening die je gebruikt voor je laptop. Het probleem kan zo eenvoudig zijn als het hebben van het verkeerde oplaadsnoer waardoor je niet de juiste spanning krijgt. Het is ook mogelijk dat de voeding het heeft begeven. Om te testen of de stroomvoorziening het probleem is moet je ook weer even de batterij van je laptop verwijderen. Steek vervolgens de stekker van je laptop in een stopcontact waarvan je weet dat het werkt. Controleer eerst of het stopcontact goed werkt door er een ander apparaat op aan te sluiten. Als je je laptop aan kunt zetten zonder dat de batterij is geïnstalleerd, is het probleem niet de kapotte voeding maar een probleem met de accu. Krijg je hem echter niet aan dan is het een probleem met de voeding.
  • Een kapot schermonderdeel – als je pech hebt dan is er iets anders aan de hand met je laptop. Het is mogelijk dat je te maken hebt met een kapot schermonderdeel waardoor je niet meer in staat bent om je laptop op te starten. Hoe kom je erachter of dit aan de orde is? Ontkoppel op de eerste plaats alle externe weergave-apparaten zoals projectoren en monitoren. Dit moet je doen om ervoor te zorgen dat ze niet interfereren met de opstartprocessen van je laptop.  Als je laptop opstart maar je geen beeld ziet kan het zijn dat het LCD paneel kapot is. Het is niet onmogelijk om een kapot scherm te repareren, maar het kost wel gelijk een hoog geld. Bij zeer ernstige schade kan het soms handig zijn om een nieuwe laptop aan te schaffen.
  • Kortsluiting/waterschade – als laatste is het mogelijk dat je tee maken hebt met kortsluiting. Dit is een oorzaak die je waarschijnlijk wel kunt herkennen nu je niet zomaar water of koffie in je laptop krijgt. Indien je per ongeluk water hebt geknoeid over de laptop kan het zijn dat de aansluitingen op het moederbord ‘verbrand’ zijn. Dit zorgt ervoor dat de laptop helemaal niet of slechts kort aangaat, om vervolgens weer uit te vallen. Wat veel mensen niet weten is dat het ook mogelijk is om kortsluiting te krijgen indien je jouw laptop in een vochtige omgeving gebruikt, zonder dat er direct water binnen sijpelt. Zorg er daarom voor dat je je laptop enkel en alleen gebruikt op een droge plek en dat je hem ook goed opbergt. Een laptop die eenmaal te maken heeft gehad met waterschade is in veel gevallen niet meer te redden.

Tip – haal er een professional bij als het niet lukt

Het is natuurlijk goed mogelijk dat je de bovenstaande stappen hebt gevolgd maar dat je laptop nog steeds niet aangaat. In dit geval raden wij je aan om altijd even langs een professionele reparateur te gaan. Zo is het namelijk mogelijk dat het moederbord van de laptop kapot is geraakt door valschade of door een kapotte aansluiting. De reparateur is in staat om de kapotte onderdelen te vervangen die voor de problemen zorgen. Hoewel de kosten hiervoor soms hoog op kunnen lopen is het vervangen altijd nog goedkoper dan het volledig vervangen van de laptop. Kijk dus even of er een goed bedrijf bij jou in de buurt zit die een hoge kwaliteit service weet te leveren. Hert is goed mogelijk dat zij in staat zijn om jouw laptop er weer helemaal bovenop te helpen.

Ook last van andere laptop problemen?

Mocht je zelf een laptop hebben die een beetje raar doet dan kan je met de tips en tricks uit dit artikel in ieder geval aan de slag om hem weer aan de praat te krijgen. Nu is het natuurlijk ook mogelijk dat je naast opstartproblemen ook te maken hebt met andere technische dingetjes. In dit geval raden wij je aan om zeker even te blijven hangen op onze site. Wij zijn namelijk dé place to be voor iedereen die op dit moment bepaalde problemen ondervindt met zijn apparaten. In onze andere artikelen laten wij je bijvoorbeeld zien wat je kunt doen als het geluid van je laptop het niet meer doet.

Vorige

Geluid laptop doet het niet: controleer dit

Volgende

Verwijderde WhatsApp-berichten terughalen: Hoe moet dat + meer soortgelijke tricks

Laatste van Blog