Uitvinder Elektriciteit: de geschiedenis achter elektriciteit

In de afgelopen 2000 jaar is er enorm veel veranderd in de wereld. Elektriciteit is er met sprongen gekomen en nu kan jij niet meer zonder. Maar wie heeft stroom bedacht en hoe is de ontwikkeling verlopen? Wij leggen het uit in dit artikel. 

Wij weten niet anders dan we onze huishoudelijke apparaten kunnen inpluggen en TV kunnen kijken. Maar dat was een paar decennia geleden nog niet zo vanzelfsprekend. Zo geniet jij nu zonder na te denken van een telefoon die wordt opgeladen door stroom of heb je net nog de wasmachine aangezet. Een heel stroomnetwerk loopt er door ons land om iedereen te voorzien van stroom. Kunnen we eigenlijk nog wel zonder stroom, en hoe wordt die stroom opgewekt?

5 uitvinders rondom elektriciteit 

De Grieken 

Helaas is er niet een naam die past bij deze uitvinders. Maar de Grieken ontdekten dat er elektrische vonken ontstonden wanneer ze barnsteen gebruikt. Dit was al honderden jaren voor Christus en onze jaartelling. 

Shen Kuo 

Pas meer dan duizend jaar later werden de eerste verder ontwikkelingen opgeschreven. Zo ontdekte Shen Kuo dat je kon navigeren met een magneet. Een eerste instrument dat doormiddel van magnetische wrijving tot stand is gekomen. 

Benjamin Franklin 

Hij ging de hele wereld over met zijn bijzondere apparaten. Deze konden bliksem simuleren. Er werden enorm veel proeven mee gedaan waarbij er ook slachtoffers zijn gevallen.

Andre-Marie Ampère

De naam Ampère komt nog altijd terug wanneer we het hebben over de spanning van stroom. Zo ontdekte Andre-Marie dat elektriciteit een magnetisch veld opwekt. 

Thomas Alva Edison 

Waar de eerste prototype gloeilampen al op de wereld waren ontwikkeld hij ze door. Door Edison konden gloeilampen commercieel doorgroeien. Dit is de grootste ontwikkeling geweest in de tweede industriële revolutie. 

Wie heeft elektriciteit uitgevonden 

In de afgelopen 2000 jaar zijn er veel ontdekkingen geweest. Deze ontdekkingen op gebied van elektriciteit zijn allemaal gedaan door verschillende mensen en verschillende tijdzones. Wij zetten een aantal belangrijke jaartalen voor je op een rij: 

400 – 600 v.Chr 

Magnetisme en statische elektriciteit wordt ontdekt door de Grieken. Door barnsteen te wrijven over ruwe vacht ontstonden er vonken. De Griekse benaming voor barnsteen is elektriciteit. Het woord elektrische energie is ontstaan. In oude geschriften van Egyptenaren stond al beschreven dat er vissen waren die schokken gaven. Dit waren siddermeervallen, ook wel: ‘’donders van de Nijl’’. 

1088 

Shen Kuo ontdekt het navigeren met magnetisme. Zo ontstaat er het eerste navigatie kompas met een naald. 

1550 

In Italië is er een wetenschapper die in een scriptie betoogd dat magnetische en elektrische krachten verschillen van elkaar. Hij ontdekt dit doordat een barnsteen allerlei verschillende soorten voorwerpen aantrekt en een magneetsteen enkel ijzeren voorwerpen. 

1650 

In Duitsland wordt er in de jaren veel onderzoek gedaan naar elektriciteit. Zo ontstaat er de elektriseermachine. Deze wordt ontworpen door Otto von Guericke. 

1733 

Er ontstaat een belangrijke stap in de ontwikkeling van elektriciteit. Zo wordt er ontdekt dat er verschillende ladingen zijn. Namelijk een positieve en negatieve lading. 

1746

Benjamin Franklin mag niet onopgemerkt blijven wanneer we het hebben over de ontdekking van elektriciteit. Zo weet hij bliksemexperimenten uit te voeren en hiermee een grote stap te zetten in de ontwikkeling van elektriciteit. 

1820 

André-Marie Ampère ontdekt dat elektrische stroom een magnetisch veld opwerkt. Hij krijgt dan ook een onderscheiding hiervoor een zijn naam zal tot in de eeuwigheid gebruikt worden. 

1820 – 1900 

Er gebeurt veel in deze jaren. Zo wordt de telefoon ontwikkeld en worden en dynamo’s gemaakt. Joseph Swan ontwikkeld de eerste praktische gloeilamp, waar Edison verder mee aan de slag gaat. Hij verbeterde de gloeilamp en een nieuw elektrisch tijdperk is geboren. 

1900 – 1980 

In 1907 wordt Audion ontwikkeld. Hiermee kunnen lichte signalen doormiddel van elektriciteit versterkt worden. Inmiddels kennen wij allemaal de speakers. In 1925 worden de eerste televisiebeelden laten zien in Londen. In 1954 worden de eerste zonnecellen gemaakt. Nu kan er doormiddel van de zon elektriciteit worden opgewekt. 

1980 – Nu 

In de jaren is er enorm veel veranderd. Zo kunnen we niet meer zonder elektriciteit. Het is een positieve maar op gebied van milieu ook een negatieve ontwikkeling gebleken. Zo wordt er energie opgewerkt in kerncentrales, maar ook in kolencentrales. Weet jij wat je moet doen wanneer de stroom een maand lang uitvalt? Kan je dan nog overleven? 

Hoe wordt energie nu opgewekt? 

In Nederland krijg je zonder na te denken stroom in huis. Maar hoe wekken we dat nu eigenlijk op? Wij geven je 5 verschillende manieren waarop in Nederland energie of stroom wordt opgewekt. 

Steenkool 

In Nederland zijn alle steenkoolcentrales gesloten. Dit heeft vooral te maken met de uitstoot van steenkool. Bij de verbranding ontstaat er energie wat omgezet wordt naar stroom. Jarenlang hebben onze stroomnetwerken gedraaid op steenkool, tot een paar jaar geleden. Maar er komen waarschijnlijk weer een aantal kolencentrales ook in Nederland om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Biomassa 

Inmiddels proberen we op duurzame manieren energie op te wekken. Nu wordt er doormiddel van hout energie opgewekt. Dit wordt gedaan door houtkorrels te verbranden. Veelal afvalhout wordt hiervoor gebruikt. Helaas zijn er ook vragen of er niet bossen worden gekapt om genoeg hout te krijgen in deze biomassacentrales. De vraag is dus vooral of het allemaal wel zo circulair is. 

Windenergie 

Nederland is een land van de wind. Wij leven al jaren met de wind omdat ons landje zo dicht aan de zee ligt. In de jaren hebben we ons daar dus ook flink in ontwikkeld. Zo staan er windmolens op zee om te zorgen voor energie in jouw huis.

Zonne-energie 

Steeds vaker zie je waarschijnlijk de zonnepanelen aan de kant van de weg staan. Grote zonneparken moeten zorgen voor enorm veel stroom. Soms kunnen hele dorpen ervan worden voorzien. Ook bij nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig zonnepanelen op het dak geplaatst. Zonne-energie wordt ook wel gezien als energiebron van de toekomst. 

Lucht- en bodemwarmte

Ken jij de warmtepomp al? Dit is een apparaat dat in steeds meer woningen staat. Deze duurzame energiebron zet warmte uit de lucht of uit de grond om, dit om te kunnen afkoelen en juist verwarmen van een woning. Hierdoor wordt de aarde optimaal benut. 

Vorige

De Geschiedenis van Social media

Volgende

ICT Basisvaardigheden: Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden? 

Laatste van Blog