De Geschiedenis van Social media

Wil je meer weten over de geschiedenis van Sociale media in Nederland en over de hele wereld? Wij zetten het voor je op een rij in dit artikel. 

Het internet bestaat nog maar net iets meer dan 50 jaar. In 1969 om 29 oktober gebruikte iemand voor het eerst het internet. Zo werd er een internetbericht verstuurd. ‘’Lo’’, verstuurde de programmeur Charley Kliney vanuit Amerika via het Arpanet. Dit is de voorloper van het internet. Hierna bedacht Tim Berners-Lee: ‘’www’’, oftewel het: World, wide, web. Dit was pas in 1989. Pas twee jaar later plaatste hij het eerste nieuwsbericht. Dit bericht staat nog altijd online. Vanaf dit moment kon iedereen gebruik maken van het internet en 6 augustus wordt dan ook gezien als de geboorte van het internet zoals wij het kennen. Maar sindsdien is er veel veranderd. 

Het begin van sociale media 

Het is lastig om te stellen wanneer sociale media echt is ontstaan. Wel kunnen we zeggen dat in 1994 al de eerste communicatie verliep via het internet. Dit gebeurde via Geocities, en dit was ook het jaar waarin Yahoo startte. Het jaar hierop ontstonden Amazon, Ebay en de echte profielensite: Classmates.com. 

De start van Sociale media was al in 1997, Andrew Weinreich stichtte toen Six Degrees. Dit was een platform waarbij je jouw mailadres kon achterlaten en je eigen profiel kon creëren en vrienden kon toevoegen aan jouw netwerk. Een jaar later startten Larry Page en Sergey Brin Google, zodat al de onlinewebsites beter te vinden zouden zijn. 

Nog voor de komst van de echte bekende sociale media zoals wij die nu kennen was er al Habbo Hotel. Dit was een manier om met elkaar te chatten, en ook vrienden te worden. Kort hierna ontstonden de eerste bekendere sociale media die vandaag de dag nog bestaan. 

In 2002 werd Friendster opgestart, Jonathan Abrams doel met Friendster was om mensen te laten connecten via het internet. Hierdoor kon je op grote afstand met elkaar communiceren. In Azië werd dit enorm populair. 

Facebook, My Space en het in Nederland bekende Hyves ontstonden in 2004. Mark Zuckerberg wist met Facebook uit te groeien tot een grootheid en is vandaag de dag nog steeds een bekendheid. De website Hyves is een paar jaar geleden gestopt, dit werd in Nederland groot aangekondigd. Je had nog de tijd om al je foto’s en video’s te uploaden en hierna gingen ze allemaal verloren. 

Het eerste Sociale media bericht

Omdat de meeste eerst geplaatste berichten vooral humoristisch zijn of een soort van test zijn geweest zullen ze voor altijd in de boeken gaan. Wij hebben van een paar bekende sociale media platformen ze op een rij gezet: 

Twitter: ‘’Just setting up my twttr’’ De eerste tweet door Dorsey op 21 maart 2006 

Instagram: ‘’Foto bij een Tacokraam in Mexico’’ door Kevin Systrom op 6 oktober 2010

Youtube: ‘’Me at the zoo’’ De eerste video door Jawed Karim op 23 april 2005. 

Wat betekent sociale media? 

Social media is de Engelse benaming voor wat wij in Nederland Sociale media noemen. Deze woorden worden gebruikt als verzameling voor alle online platformen waarbij jij als gebruiker voor de inhoud kan zorgen. Belangrijk is dat er geen tussenkomst is van een redactie, dus wat jij post komt gelijk online en is voor iedereen beschikbaar. Inmiddels kennen we natuurlijk Instagram, Tiktok, Twitter, Facebook en nog meer sociale mediakanalen. 

Vroeger was sociale media vooral in tekst te lezen. Maar sinds betere functionaliteit vooral door een hogere internetverbinding kwamen er ook visuele berichten bij. Inmiddels spreken we zelfs van sociale netwerken. Dit komt doordat je kan connecten met iemand door hem/haar te volgen, liken of zelfs online vrienden te worden. 

Sociale media vanaf Facebook tot nu

Sinds de komst van Facebook is er veel veranderd in de sociale mediawereld. Zo kwam er Youtube, Twitter, Instagram en heb je tegenwoordig pagina’s waar je live kan gaan en hebben we ook Tiktok. Wij hebben een kleine tijdlijn voor je gemaakt. 

2005: 

De start van Youtube, dit werd gestart door onder andere Jawed Karim en op de eerste officiële dag kwamen er al twee miljoen views. Dit is het jaar waarop er in totaal 8 miljard websites wereldwijd ontstonden. Daarnaast begon Facebook ook met adverteren. Dit heeft ze uiteindelijk natuurlijk nog veel groter gemaakt. 

2006: 

Twitter opende in 2006 zijn digitale deuren en Facebook werd in ditzelfde jaar voor iedereen toegankelijk. Doordat het internationaal was stapten ook steeds meer Nederlanders over van Hyves naar Facebook. Het aantal websites groeide significant naar in totaal 25 miljard. Ook kocht Google in dit jaar Youtube voor 1,7 miljard.

2007: 

Omdat ook Microsoft wel toekomst ziet in sociale media kopen ze veel aandelen in Facebook. Maar de grootste verandering voor de toekomst is toch wel de komst van de Iphone. Ineens in het internet letterlijk binnen handbereik en wordt het gebruik van internet je enorm makkelijk gemaakt. 

2010: 

We maken een sprong naar 2010. In de twee jaren hiervoor zijn er een keer zo veel websites bij komen en in Facebook wereldwijd het grootste sociale media platform geworden. In 2010 hebben ze maar liefst 400 miljoen gebruikers. In dit jaar wordt Instagram gelanceerd. Nu wordt het plaatsen van foto’s nog veel makkelijker. Ook in Nederland zien we grote veranderingen, zo komt er gratis wifi in de trein en gebruikt 22% van Nederland al een smartphone. 

2011 – 2013: 

Facebook groeit verder met 1.1 miljard gebruikers, ook Twitter heeft nu 500 miljoen gebruikers. Iedere dag worden er maar liefst 10 miljard video’s op Youtube bekeken. In het jaar 2011 start Snapchat. In 2012 komt er 4G en een jaar later heeft in totaal 70% van de Nederlanders een smartphone. 

2014 – 2022: 

In deze laatste periode is het niet meer bij te houden. Jaar na jaar worden records verbroken. Zo zijn er in totaal 12,5 miljard WhatsApp gebruiker, 10,3 miljard Facebookgebruikers, Op Youtube zijn er 9,3 miljard gebruikers en Instagram 6,6 miljard. TikTok wordt gezien als de toekomst met nu al 3 miljard gebruikers. 

Wat de toekomst van sociale media gaat zijn? Misschien een 3D wereld waarin we gezellig vanaf de luie stoel tegenover elkaar kunnen zitten? Wie zal het zeggen. Maar dat het zich in een stroomversnelling heeft ontwikkeld mag wel duidelijk zijn. 

Vorige

Beste Gaming Stoelen in 2024

Volgende

Uitvinder Elektriciteit: de geschiedenis achter elektriciteit

Laatste van Blog