Lean is een filosofie en werkwijze die zijn oorsprong vindt in de productie-industrie en komt voort uit het Toyota Production System. Het is een aanpak die gericht is op het verminderen van verspilling en het optimaliseren van waarde voor de klant. Verspilling wordt in Lean omschreven als alles wat geen directe toegevoegde waarde levert aan het eindproduct of de dienst. Hierbij kun je denken aan overproductie, wachttijden, onnodige beweging, en fouten. In dit artikel lees je wat Lean is en hoe je het toepast.
Wat is Lean?
Lean draait om het creëren van een cultuur waarin continue verbetering centraal staat. Het doel is om processen efficiënter te maken, de kwaliteit te verbeteren en de klanttevredenheid te verhogen. Dit doe je door kritisch te kijken naar elke stap in een proces en je af te vragen of die waarde toevoegt. Zo niet, dan kun je die stap schrappen of verbeteren. Lean is gebaseerd op een aantal principes. De eerste is waarde identificeren. Begrijp wat de klant belangrijk vindt en wat zij als waarde beschouwen. Breng hierbij het volledige proces in kaart om te zien waar waarde wordt gecreëerd en waar verspilling zit. Zorg dat processen soepel verlopen zonder onderbrekingen of bottlenecks. Produceer alleen op basis van de vraag van de klant, niet op basis van prognoses. Blijf daarbij continu verbeteren door processen te blijven analyseren en aan te passen.
Wat is Lean Six Sigma
Lean Six Sigma combineert de principes van Lean met de gestructureerde, data-gedreven aanpak van Six Sigma. Waar Lean zich met name richt op het elimineren van verspilling, richt Six Sigma zich op het verminderen van variatie en het verbeteren van kwaliteit. Samen vormen ze een krachtige methodologie om processen te optimaliseren en prestaties te verbeteren. Met Lean Six Sigma kun je bijvoorbeeld de foutpercentages in een productieproces verlagen of wachttijden in een ziekenhuis verminderen.
Voorbeelden van het inzetten van Lean Six Sigma
Het inzetten van Lean Six Sigma vinden we terug in uiteenlopende branches. Denk bijvoorbeeld aan de autoindustrie. Een autofabrikant kan Lean gebruiken om onderdelen precies op tijd te leveren, zodat er geen overtollige voorraad wordt opgebouwd. Ook in de zorg kun je Lean terugvinden. Een ziekenhuis kan bijvoorbeeld wachttijden reduceren door patiëntenstromen te analyseren en verbeteringen in te voeren op basis van Lean-principes. Een callcenter kan Lean Six Sigma gebruiken om het aantal fouten in klantorders te verminderen door processen te standaardiseren. In deze verbetertrajecten speelt de Green Belt een belangrijke rol.
De rol van de Green Belt
Een Green Belt is iemand die getraind is in de principes van Lean Six Sigma en die actief verbeterprojecten leidt binnen een organisatie. Als Green Belt speel je een belangrijke rol in het identificeren en oplossen van problemen. Je bent de schakel tussen de operationele teams en het management en zorgt ervoor dat verbetertrajecten succesvol worden uitgevoerd. Een Green Belt werkt vaak samen met een Black Belt, deze rol is meer ervaren en leidt strategische projecten. Een Green Belt heeft een diepgaande kennis van Lean en Six Sigma, maar combineert dit met een praktische en hands-on aanpak.
Taken van de Green Belt
Als Green Belt heb je een aantal belangrijke taken. Een van deze taken is het begeleiden van verbeterprojecten met behulp van de DMAIC-methode. Om verbeterprojecten goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk om data te verzamelen en te analyseren zodat je de processen kunt verbeteren. Ook het trainen en coachen van collega’s in Lean en Six Sigma is een belangrijke taak van de Green Belt. Wil je Lean Six Sigma laten werken, dan is het belangrijk dat deze methode organisatiebreed gedragen wordt.
Green Belt training
Als je de rol van Green Belt wilt vervullen binnen je organisatie dan is het belangrijk om een training te volgen. Naast het volgen van een training is het minstens net zo belangrijk om praktijkervaring op te doen. Tijdens of na de training werk je vaak aan een verbeterproject binnen je organisatie. Dit project is bedoeld om de vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Door een concreet project succesvol af te ronden, laat je zien dat je de technieken beheerst en waarde kunt toevoegen aan een organisatie. De meeste Green Belt-programma’s bieden de mogelijkheid om een certificering te behalen. Dit certificaat is een bewijs dat je de theorie beheerst en succesvol een verbeterproject hebt uitgevoerd.
Actief meewerken aan verandertrajecten
Je wordt een betere Green Belt door ervaring. Zodra je gecertificeerd bent, kun je actief op zoek naar kansen om verbeterprojecten te leiden binnen je organisatie. Je kunt jezelf profileren als een procesexpert en bijdragen aan zowel kleine als grootschalige verbeteringen. Met de juiste opleiding en praktijkervaring kun je al binnen enkele maanden je Green Belt-certificaat behalen en beginnen met het maken van impact in je organisatie.