Het beste vaste breedbandnetwerk is niet helemaal van ‘glas’

Umlaut, het van oorsprong Duitse onderzoeksbureau, heeft een nieuwe editie van haar jaarlijkse rapport over de status van de Nederlandse vaste breedband netwerken gepubliceerd. Op basis van metingen die over een periode van bijna een half jaar bijgehouden zijn, heeft Umlaut de vier aanbieders van vaste breedband netwerken beoordeeld. Daaruit blijkt dat kabelprovider Ziggo weliswaar het beste vaste netwerk heeft, maar dat concurrenten KPN en T-Mobile daar vlak achter zitten. De verschillen zijn dus minder groot dan bij de mobiele netwerken. Alleen Tele2 blijft duidelijk wat achter. Formeel staat Ziggo natuurlijk nog altijd te boek als een kabelprovider, maar inmiddels is meer dan 95 procent van dat netwerk ook al volledig verglaasd.

Een ruime ‘9’ voor Ziggo, KPN én T-Mobile

Voor de algemene beoordeling van de kwaliteit van de vier vaste netwerkproviders is gekeken naar hoe zij scoren op actieve en passieve download en upload snelheden en latency. De zwaarstwegende criteria zijn de actieve downloadsnelheid (40%), latency (25%) en de passieve downloadsnelheid (25%). Die verschillende scores worden bij elkaar opgeteld. Van de maximale 1000 punten die Umlaut kan toekennen, scoort het vaste breedband netwerk van Ziggo er 947. KPN volgt op de voet met een score van 933 en T-Mobile komt met een score van 910 punten, omgerekend naar een traditioneel rapportcijfer, ook nog ruim boven een ‘9’ uit. Zoals gezegd, Tele2 is de vreemde eend in de bijt met een score van 750 punten. Ruim voldoende, maar vergeleken bij de concurrentie valt het natuurlijk tegen.

De scores worden bepaald aan de hand van netwerkmetingen die tussen medio juli en eind december verzameld zijn. In totaal zijn in die periode meer dan 3 miljoen metingen uitgevoerd, verdeeld over net iets meer dan 53.000 vaste internetverbindingen. Je mag dus wel stellen dat de resultaten een representatieve weergave zijn van de kwaliteit van de vaste breedbandnetwerken

Download en latency

Bij de beoordeling van de download snelheden is gekeken naar verschillende criteria. De belangrijkste daarbij zijn de algehele gemiddelde snelheid, gebaseerd op alle succesvolle metingen, en de gemiddelde snelheid aan de bovenkant van het netwerk, ofwel de top 10 procent van de metingen. In beide categorieën valt op dat het Ziggo-netwerk daar bovenaan staat, met respectievelijk afgerond 71 Mbit/s (algemeen) en 181 Mbit/s (top 10 procent). T-Mobile volgt met respectievelijk 57 Mbit/s en 107 Mbit/s. KPN scoort daar respectievelijk 51Mbit/s en 101 Mbit/s. Ook hier hobbelt Tele2 achteraan met 27 Mbit/s en 55 Mbit/s.

Een lage latency is met name van belang voor het gebruik van client-server toepassingen en online gamers. Ook daar heeft Umlaut naar gekeken. Zij noemen dat de ‘Highend Gaming Class’ latency. Daar scoren de volledig verglaasde netwerken van KPN en T-Mobile het best. Beide netwerken leveren in 99,7 procent van de gevallen een latency die (ruim) onder de 20 ms ligt. Ziggo blijft daar met 95,3 procent niet ver achter. Ook hier is Tele2, met 91 procent weer de hekkesluiter.

Vorige

Bijna 900.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in 2021

Volgende

Waarvoor gebruik je UTP-kabels?

Laatste van Blog