//

ICT Basisvaardigheden: Wat wordt er verstaan onder ICT basisvaardigheden? 

Wil jij meer leren over computers? De digitale wereld ontwikkelt zich in een rap tempo. In dit artikel leren wij je mee over ICT-basisvaardigheden en over digitale laaggeletterdheid bij zowel ouderen als kinderen. 

Onze wereld wordt steeds digitaler. Zo wisten we een aantal jaar geleden nog niet van online bankieren en kan je tegenwoordig al betalen met je mobiele telefoon. Meegroeien is dus voor iedereen belangrijk. Achter al deze ontwikkelingen zitten ICT’ers die dagelijks bezig zijn met nieuwe inovatieve technologieën om ons leven makkelijker te maken door computers in te zetten. Want eigenlijk is alles gewoon begonnen met een computer, maar zijn de computers in de jaren slimmer en slimmer geworden. Wat doet een ICT’er precies en wat zijn de basisvaardigheden van een ICT’er? In dit artikel lees je meer over digitale geletterdheid en ICT.

Wat betekent ICT? 

ICT staat voor informatie en communicatietechnologie. Eigenlijk staat het dus voor de technologie die is ontwikkeld zodat wij met elkaar kunnen communiceren. Het begint eigenlijk al bij simpele communicatie tussen je telefoon en je router door de wifiverbinding. Maar het kan natuurlijk nog een stapje verder gaan. Denk aan Social mediacommunicatie netwerken. 

ICT is dus eigenlijk een term die staat voor het kunnen communiceren doormiddel van technologische netwerken. Wanneer we het hebben over de basisvaardigheden, dan kan je denken aan whats-app. Kan jij gebruik maken van whats-app en weet je precies hoe het werkt. Kan je zelf bijvoorbeeld instellingen veranderen. Maar het gaat nog verder. Zo vallen ook onder de basisvaardigheden het kunnen onderscheiden van hardware en software. Je moet weten wat de verschillen zijn tussen een beeldscherm en een moederbord, maar ook hoe deze twee met elkaar in contact staan. 

Het is dus best een breed begrip en basisvaardigheden zijn eigenlijk de vaardigheden die voor iedereen mogelijk zijn. De echte basis zit hem in het omgaan met een blogmodule op je website tot het ontwikkelen van een presentatie via bijvoorbeeld powerpoint. Vanuit hier kan je verder door ontwikkelen in de ICT. 

Wat zijn de ICT-basisvaardigheden?

We hebben het hierboven al een beetje uitgelegd, maar ICT-basisvaardigheden hebben te maken met digitale geletterdheid. Dit is gericht op iedereen die iets meer wil leren over ICT. Het is opgedeeld is zowel social media, computerspellen als de ICT-basisvaardigheden. Het om leren gaan met een computer en verschillende apps. 

Dit zijn een aantal verschillende ICT-vaardigheden: 

  • App gebruik 

Weet jij hoe je een app moet gebruiken? Tegenwoordig zijn er miljoenen verschillende apps, de meeste werken op eenzelfde manier. Het omgaan en het gebruik maken van een app valt dus zeker onder basisvaardigheden 

  • Programma’s downloaden

Hoe zet jij een softwareprogramma op jouw computer? Een onderdeel van de ICT-basisvaardigheden is dat jij een programma kan installeren en downloaden op je computer. 

  • Onlinecommunicatie 

Welke communicatiemogelijkheden zijn er allemaal? Weet jij hoe je online iemand kan vinden via het internet en hoe je met iemand in contact kan komen. Veel gebruikte programma’s hiervoor zijn Whatsapp, facebook of Linkedin 

  • Computerinformatie 

Wat weet jij van computers in het algemeen. Je kent de woorden toetsenbord en muis, maar weet je ook hoe ze gekoppeld zijn aan de computer? Van USB-poorten tot een moederbord. Dit hoort allemaal bij computer informatica. 

  • Informatievaardigheden 

Het is duidelijk dat je online heel veel kan vinden. Maar niet alles berust op de waarheid. Bij informatievaardigheden kan je bepalen wat wel en niet betrouwbare informatie is. 

Wat is Mediawijsheid? 

Ben jij mediawijs? Veel kinderen moeten mediawijsheid worden bijgebracht. Dit betekent dat je niet alles zomaar online zet. Mediawijsheid wordt omschreven als: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe en veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld. 

Het zijn dus eigenlijk competenties die je moet bezitten om actief, kritisch en bewust deel te nemen aan een mediasamenleving. Waar we het dan over hebben zijn bijvoorbeeld het vinden van je eigen identiteit in een online omgeving. Maar ook zelfstandig kunnen bepalen wat je wel en niet online wil hebben. Dit zijn een aantal belangrijke thema’s binnen mediawijsheid: 

  • Geld
  • Werk
  • Gezondheid
  • Vrije tijd
  • Zelfstandigheid
  • Identiteit
  • Binding
  • Persoonlijke relaties
  • Maatschappelijke relaties
  • Opleiding 

Niet alleen hebben ouders een groot aandeel in de mediawijsheid van kinderen. Maar scholen proberen steeds meer aan te sturen op wijze besluiten binnen een mediasamenleving.

Digitaal laaggeletterdheid 

Het CBS houdt cijfers bij over allerlei verschillende zaken. Zo ook over digitaal laaggeletterden. Dit zijn mensen die niet zo veel kennis hebben van de digitale wereld. Het is vooral voor ouderen de laatste jaren rap gegaan. Van een smartphone moesten ze ineens via Youtube hun video’s kijken en kan je tegenwoordig tijdens tv-programma’s digitaal in de app meespelen. Maar ook onder jongeren bestaat digitale laaggeletterdheid. Zo was in 2016 nog 22% van de bevolking vanaf 12 jaar laaggeletterd. 

Er is ook online ontzettend veel te vinden. Dat betekent dat er ook veel desinformatie op internet staat. Dit is informatie dat gedeeltelijk onwaar is of complete nonsens. Veel leerlingen tussen de 10 en 18 jaar oud, hadden in 2017 nog moeite met actief zoeken en vinden van juiste informatie online. Dit betekent dat in heel Nederland er nog veel te leren valt. Al zijn deze cijfers van een aantal jaar geleden nog steeds kan er veel bijgeleerd worden in de digitale wereld. 

De reden is online veiligheid 

Helaas zie je steeds vaker dat mensen online worden opgelicht. Waar het vroeger startte met marktplaats advertentie fraude. Zien we tegenwoordig op grote schaal mensen opgelicht worden via internet. Helaas is het niet onoverkomelijk, maar zijn ICT-basisvaardigheden essentieel om veilig online te kunnen gaan. 

Ook wanneer jij al ouder bent wil je dus wat doen aan jouw digitale laaggeletterdheid. Weet jij bijvoorbeeld hoe je veilig online kan bankieren? Weet je ook welke partijen je wel en niet bellen wanneer er zich technische problemen voor doen? Door bekender te worden in een digitale samenleving weet je op tijd internetfraudeurs te herkennen en ben jij niet degene die wordt opgelicht. 

Vorige

Uitvinder Elektriciteit: de geschiedenis achter elektriciteit

Volgende

De voordelen van het gebruik van een TV-beugel

Laatste van Blog