/

Gebeld: van wie is het nummer 088 – 22 55 555?

van wie is het nummer 088 – 22 55 555

Als je gebeld wordt door een onbekend 088 nummer en je vraagt je af van wie is het nummer 088 – 22 55 555 lees dan verder. Als je door dit nummer gebeld bent, dan was het iemand van PostNL. De kans dat je door hen gebeld wordt is aanzienlijk, aangezien het de grootste speler is op de Nederlandse postmarkt. Hoe lukt het bedrijf dat, om de grootste te blijven?

Ze gaan mee met de tijd. In deze blog bespreken we de belangrijkste mijlpalen.

Nieuw systeem

Een nieuw systeem – en de methode waarmee het is gebouwd – heeft PostNL geholpen om 1,1 miljoen pakketten per dag te verwerken. Een product van aanzienlijke, continue groei op jaarbasis, en een IT-achterstand van twee jaar in slechts twee kwartalen weg te werken.

De IT-afdeling van PostNL transformeerde PostNL van een post- en pakketbedrijf dat software levert naar een technologiegedreven bedrijf dat post en pakketten bezorgt. Dit alles wordt aangestuurd door een nieuwe manier van werken die voortkomt uit een ordermanagementsysteem met microservices als architectuur. Iets wat waarschijnlijk de meest complexe low-code implementatie is die ooit is geprobeerd.

Alle resultaten zijn slechts het begin van hun langetermijnstrategie. Het IT team heeft een deugdzame cirkel van waarde gecreëerd door de snelheid van ontwikkeling. Met continue feedbackloops en een scherpe afstemming op bedrijfsdoelen.

De grootste prestatie die de logistieke dienstverlener heeft geleverd, is het centraal stellen van software. Dit uit zich in de manier waarop ze zakendoen met het Mendix low-code ontwikkelingsplatform, hun nieuwe ordermanagementsysteem.

Verwerkingsverandering: van post naar pakketten

Wat PostNL naar het Mendix low-code Platform leidde, was een combinatie van:

• Veranderende marktvraag

• De noodzaak om hun IT-systemen aan te passen aan hun bedrijfsvisie

De hele basis van PostNL was gebouwd op post: de bezorging van brieven en pakketten rechtstreeks in de brievenbussen van 17 miljoen klanten in Nederland en België. PostNL bezorgt nog steeds 8,1 miljoen brieven per dag. Maar in de afgelopen 15 jaar heeft het bedrijf een explosie gezien in hun pakketbedrijf, gekatalyseerd door de enorme groei van e-commerce.

Voor een bedrijf dat is gebouwd op post, heeft PostNL de succesvolle overstap gemaakt naar pakketten. Zozeer zelfs dat in 2020 de pakketactiviteiten van PostNL officieel post hebben ingehaald als het grootste deel van hun bedrijf. Essentieel voor die prestatie is hun ordermanagementsysteem.

Ordermanagementsysteem

Anticiperend op een toename van pakketbestellingen begonnen PostNL met de ontwikkeling van een oplossing. Dit systeem kon 600.000 bestellingen per dag verwerken. Het oude ordermanagementsysteem was een klassieke technologische monoliet: ontwikkeld met traditionele programmeertalen, op een oud besturingssysteem, met externe ontwikkelaars.

Het ordermanagementsysteem was cruciaal voor de kernactiviteiten van PostNL. En zoals veel monolieten voldeed het ordermanagementsysteem niet langer aan de eisen van een markt die snel groeide en veranderde. E-commerce bleef groeien en pakketbestellingen vertoonden een sterke trend boven de verwachte piek van 600.000 per dag.

Naast de kwestie van het opschalen van een systeem om te voldoen aan de groeiende vraag naar e-commerce, vereist logistiek een constante verbetering van het bedrijfsproces. Om deze processen te optimaliseren, moet een logistieke dienstverlener:

• Software snel updaten, soms in realtime

• Downtime voor essentiële systemen vermijden of beperken

• Met hun monolithische ordermanagementsysteem, gecombineerd met de toenemende vraag, was het niet mogelijk om dit niveau van schaal en procesverbetering te ondersteunen.

Groeiende vraag naar pakketten

De visie van PostNL ging verder dan een moderner ordermanagementsysteem. Ja, ze moesten de vraag naar pakketten bijhouden – die zal blijven toenemen.

Verschillende pakketten vereisen verschillende informatie, maar volgen over het algemeen hetzelfde invoer-/uitvoerproces als pakketten of post. Grote vracht en farmaceutica bijvoorbeeld. Het bedrijfsproces rond orderintake voor deze artikelen is een heel vergelijkbaar proces. Maar de twee hebben een heel andere informatieve samenstelling. Elk vereist andere apparatuur en bezorgpersoneel. De ene is tijdgevoelig, de andere meestal niet. De ene kan koeling vereisen, de andere een koelkast.

Visie

PostNL onderscheidt deze items door verschillende bedrijven te identificeren die ze operators noemen. Een operator heeft zijn eigen logistieke functie om het beste aan te sluiten bij de unieke behoeften van een item, wat betekent dat het ordermanagementsysteem zou moeten veranderen op basis van wat er via het systeem wordt geleverd.

Met een visie om een ​​toonaangevende logistieke dienstverlener te zijn en de ambitie om dit te realiseren door constante, onmiddellijke veranderingen in het proces.

Een deel van het heroverwegen van hun architectuur betekende het omzetten van het ordermanagementsysteem in een raamwerk dat PostNL eenmalig kon bouwen en hergebruiken voor al hun operators.En indien nodig kon aanpassen op basis van het item dat werd bezorgd.

Meer dan 10 miljoen transacties per dag

Het was geen gemakkelijke taak, aangezien er voor elk pakket 18 gebeurtenissen of contactpunten in de verwerkingsketen zijn die het pakket naar zijn bestemming leiden. Deze keten bevat metagegevens, waaronder waar het pakket moet worden afgeleverd, op welk tijdstip. En of er een handtekening vereist is of niet. Het nieuwe systeem, bestaande uit dubbele services in 32 sorteercentra, zou meer dan 10 miljoen transacties per dag moeten verwerken.

Uiteindelijk kozen ze ervoor om hun hele systeem opnieuw te ontwerpen met Mendix, geleverd in een enorme microservicesarchitectuur.

Uw pakket is onderweg

Ze bedachten een architectuur die bestond uit een portfolio van 64 microservices. Elk van de 32 sorteercentra van PostNL zou twee speciale services toegewezen krijgen:

• Een invoerservice, verantwoordelijk voor het ontvangen van orders

• Een processervice, die wijzigingen in orders verwerkt

PostNL realiseerde zich de complexiteit van het voorgestelde systeem en de mogelijke gevolgen voor onderhoud en updates. Daarom gebruikten ze het Mendix-platform om monitoring van het leveringsproces en proactief inzicht in de status van hun oplossingen te garanderen.

Wellicht heb je een pakket besteld en weet je nu het antwoord op de vraag: van wie is het nummer 088 – 22 55 555?

Vorige

Hoe werkt Leetchi Corp?

Laatste van Blog